NY BOG:

ARTE MI SIA - OM DEN ITALIENSKE BAROKMALER ARTEMISIA GENTILESCHI

Artemisia Gentileschi (1593-ca.1654)

Hun var fra sin pure ungdom overbevist om at hun skulle blive lige så god som de største mandlige kunstnere. Det blev hun! Hun blev også som ganske ung udsat for en voldtægt, som siden kom til at præge hendes kunstnerisk værk fyldt med kvinder, der var kendt for at have trodset den mandlige dominans

I samtiden blev hun hyldet og æret. Hun var den første kvinde, der blev optaget i Firenzes kunstakademi og blev senere optaget i akademier i Venezia og Napoli. Hendes kunder var at finde blandt rigmænd, fyrster, konger og Kirken. I nyere tid tager to romaner, en spillefilm og en dokumentar afsæt i Artemisias dramatiske liv og store udstillinger med hendes værker arrangeres, senest i Rom (2017) og London (2020-21).

 

Citater fra bogen

”Det er som om, at det overgreb, hun som teenagepige bliver udsat for, går som en rød tråd gennem hele hendes oeuvre. Den fuldbyrdede voldtægt eller truslen om den. Det er, som vreden raser inden i hende, hvorfor hun igen og igen skildrer kvinder, som de kendes fra historien, mytologien eller Biblens beretninger, kvinder der er parat til at tage sagen i egen hånd og begå undertiden forfærdelige, blodige gerninger for at forsvare eller hævne sig på den maskuline overmagt.”

”… hurtigt tog 1970´ernes feministbevægelser Artemisia til sig. Ikke blot var her en kunstner, som kunne måle sig med de bedste af tidens mandlige, men også en kvinde, der virkelig havde kæmpet sig vej frem. Indædt og ambitiøs. Hun ville ikke kendes som en stor kvindelig kunstner, men slet og ret som en stor kunstner målt med mandlige kollegers alen.”

Artemisia Gentileschi: Selvportræt som martyr, ca. 1615, udsnit

Artemisia Gentileschi: Nymfen Corsica narrer satyren, ca.1635-37

FOREDRAG FOLKEUNIVERSITETET ÅRHUS/EMDRUP

Foredragsrække om kvindelige kunstner

fra renæssancen til midt i det 20. århundrede

Århus Folkeuniversitet

3. okt. kl. 10-16 Emdrup, København 

27. okt, 3. nov., 10. nov. - kl. 19.30-21.15 

8. nov, kl. 19.30-21.15   Klassicisme og romantik i serien: Kunsthistorie på ét semester

15. nov. kl. 19: Danske kvindelige kunstnere fra ca. 1950 til i dag, Galleri 46, Fredensgade                           46, 6670 Holsted

Overskrift

Jeg er en paragraf. Klik her for at redigere mig og tilføje din egen tekst. Jeg er et godt sted at fortælle dine besøgende lidt om dig selv, og hvad din hjemmeside handler om.